De grens waarbij spaarders gevrijwaard blijven van een negatieve rente gaat omlaag bij ING.

De grootbank legt de lat op 250.000 euro. Boven dat bedrag geldt een negatieve rente.

Zakelijke klanten krijgen daar vanaf 1 oktober mee te maken, particulieren vanaf 1 januari 2021.

ING voert de komende maanden een negatieve rente in voor spaartegoeden boven de 250.000 euro. Daarmee vergroot de bank de groep spaarders die moeten betalen om hun spaargeld bij de bank te stallen.

Sinds dit jaar moesten klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun rekening al een negatieve rente betalen.

ING gaat een negatieve rente van 0,5 procent hanteren vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt. Voor zakelijke klanten gaat de wijziging op 1 oktober in. Voor particuliere klanten gebeurt dat op 1 januari. Dit gaat dus om tegoeden boven de 250.000 euro.

Bij spaartegoeden tussen de 100.000 euro en 250.000 euro rekent ING een rente van 0 procent en tot een ton krijgen particulieren 0,01 procent rente.

Volgens ING heeft 3 procent van de zakelijke klanten en 0,3 procent van de particuliere klanten een rekening met een saldo van minimaal 250.000 euro.

Diverse banken in Nederland hanteren negatieve spaarrentes. Dit heeft mede te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank. Die laat banken boeterentes betalen als ze zelf spaargeld bij de ECB stallen.

Sinds 1 juli hanteert Triodos een negatieve rente van een half procent voor tegoeden boven de 100.000 euro.

Daarnaast is er nog een soort verkapte negatieve rente. Spaarders bij Triodos moeten vanaf 1 juli vaste kosten betalen van 2 euro per maand. Omdat spaarders met minder dan 100.000 euro geen rente krijgen, komt dit voor hen neer op een verkapte negatieve rente.

Negatieve spaarrente voor grote spaarders bij ABN Amro en Rabobank

Grootbanken Rabobank en ABN Amro hanteren voor een deel van hun klanten negatieve spaarrentes.

Rabobank rekent sinds 1 juli een negatieve spaarrente voor klanten die meer dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben. Voor zakelijke spaarders geldt de negatieve rente boven de 1 miljoen euro bij Rabobank al sinds 1 mei.

ABN Amro hanteert sinds 1 april een negatieve rente bij vermogende rekeninghouders. Deze bank legt de grens op 2,5 miljoen euro vermogen. Boven dat bedrag wordt een negatieve rente van 0,5 procent gerekend.

LEES OOK: Zo rijk kun je worden als je €400 per maand inlegt voor een eigen pensioenpot… en zoveel ton loop je mis als de lage rente je rendement drukt